Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Свјетски дан вода 2020 - „Вода и климатске промјене“

Датум објаве: 23.03.2020 08:59 | Аутор: УЗВ

Испис Штампај страницу


Вода је јединствен и незамјенљив природни ресурс ограничених количина и неравномјерне просторне и временске расподјеле. Из чињенице да су сви облици живота и све људске активности више или мање везане уз воду јасно произилази важност односа према води и значење докумената којима се тај однос уређује. 

Ових дана, када се цијели свијет бори са спрјечавањем ширења корона ЦОВИД – 19 вируса и када се суочавамо са једним од највећих изазова човјечанства, видимо да је важност прања руку и доступност воде један од главних предуслова за борбу са пандемијом.

Свјетски дан вода се од 1993. године обиљежава сваког 22. марта. Сваке године обиљежава се под посебним слоганом, а ове 2020. године посвећен је теми „Вода и климатске промјене“ и о томе како су ове двије компоненте нераскидиво повезане. Прилагођавањем утицаја климатских промјена на воду заштитиц́емо здравље и спасити животе. И ефикаснијом употребом воде смањиц́емо гасове који изазивају ефекат стаклене баште.

Једна од кључних порука за овај дан је да свако има улогу. У нашем свакодневном животу постоје изненађујуц́е једноставни кораци које сви можемо предузети у циљу решавања климатских промјена.

У овим ванредним околностима нисмо били у могућности организовати било какву значајнију манифестацију, те се овим путем желимо обратимо јавности, указати на значај очувања воде као ресурса и поручити - будимо одговорни!