Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Обезбијеђена природна проточност и несметана миграција рибе

Уклањање вјештачке преграде на ријеци Морачи код КАП-а

Уклањање вјештачке преграде на ријеци Морачи код КАП-а
Датум објаве: 15.05.2020 14:09 | Аутор: УЗВ

Испис Штампај страницу


Управа за воде спровела је процес уклањања импровизоване преграде на ријеци Морачи код Комбината алуминијума, чиме је ријешен дугогодишњи проблем који је брана проузроковала по природни ток воде и функционалност ријечног екосистема, посебно у периоду миграције рибе.

Локацију су данас обишли представници Управе, на челу са директором Дамиром Гутићем, конзорцијума компанија Црнагорапут и Бемаx, који је изводио радове на уклањању преграде, заједно са мјештанима и представницима Спортско риболовног клуба Подгорица, а који су више пута указивали на потребу рјешавања овог проблема.

„Поштујући законску регулативу, уважавајући апеле грађана и цивилног сектора, а ослањајући се на стратешка и планска документа која третирају област управљања водама, Управа за воде је покренула процес уклањања преграде. Увидом у стање на терену и након разговора са представницима КАП-а у стечају, констатовано је да се ова брана, која је била принудно и привремено рјешење, више не користи, те да је нефукционална за процес производње. Такође, и Нацрт Плана управљања водним подручјем Јадранског слива, као једну од мјера за побољшање водног статуса Мораче, препознаје уклањање преграде, чиме су се стекли услови  да се иста уклони“, појаснио је директор Управе за воде дамир Гутић.

 узв

Он је казао да је Управа дала Сагласност наведеним грађевинским фирмама да, уз поштовање свих техничких прописа, правила и стандарда, уклони преграду из корита ријеке, и то о сопственом трошку, уз дозволу да материјал искористе за облагање привременог насипа на ријеци Морачи и на изради заштите темељне јаме централног стуба моста преко ријеке, на новој југозападној обилазници. Обавеза је, према његовим ријечима, и да сав материјал након израде централног стуба моста уклоне из корите ријеке Мораче.

Управа ће, како је поручио Гутић, уклонити сваки нелегално изграђени објекат и спријечити било какве нелегалне радње, у циљу обезбјеђивања доброг статуса вода, адекватног управљања водама и водним добром и заштите државне имовине.

Реализованим пројектом, посебно су задовољни у СРК „Подгорица“ који је корисник рибљег фонда на подручју Главног града. Предсједник клуба, Лазар Вукчевић појашњава да је брана код КАП-а била дугогодишњи проблем јер је прекидала ријечни континуитет.

„Ова брана значајно је онемогућавала миграцију пастрмских врста које током прољећа мигрирају узводно из Скадарског језера ка средњим и горњим дјеловима тока Мораче, али и ријеке Зете. Такође, током миграције рибе су се скупљале у подножју бране и постајале веома лака ловина, и за легалне риболовце, али и криволовце“, казао је Вукчевић који се захвалио надлежним што су одговорно размотрили њихове апеле и предузели активности да се вјештачка баријера на Морачи уклони.

Извршни директор Црнагорапут - а Жељко Лековић казао је да и овај пројекат потврђује друштвену одговорност двије грађевинске компаније. Изражавајући задовољство изузетно добром и ефикасном сарадњом са Управом за воде и на овом пројекту од јавног значаја, Лековић је казао да се радови одвијају према добијеној Сагласности,  динамичком плану и у складу са свим еколошким смерницама и препорукама, како не би дошло до загађења површинске или подземне воде.

Управа за воде